همه چیز درباره برندینگ و اصول برندسازی

احتمالا تا به حال نام برندینگ (Branding) یا برندسازی به گوشتان خورده است. تصور کنید از شما بپرسند بهترین کبابی یا بستنی فروشی در شهر شما کجاست؟ احتمالا چند نام مشخص به ذهن شما خطور می‌کند. اولین اسم‌هایی که بیان می‌کنید، برندهایی هستند که در ذهن شما ثبت شده اند. با این مثال می‌توان برندسازی را متوجه شد. تفاوتی ندارد کسب و کار شما چیست و در چه حوزه‌ای فعالیت می‎کنید، برای ارتقا شغلی و پیشرفت آن به ساخت برند خودتان نیاز دارید. دنیای کسب و کار در حال تغییر و حرکت است، اگر می‌خواهید جا نمانید شما هم باید حرکت کنید. در ادامه با مهمترین مباحث برندسازی آشنا خواهیم شد.

برندینگ چیست؟ آشنایی با دنیای ساخت برند

برندینگ یکی از زیر شاخه‌های اصلی در دنیای مارکتینگ است. اگر می‌خواهید در برندسازی موفق عمل کنید، ابتدا باید آن را بشناسید و مفهوم آن را درک کنید. با ظهور شرکت‌ها و گسترش فعالیت‌ها، عرصه رقابت شدیدی در دنیا شکل گرفت و بازار را به انقلاب جدیدی منتقل کرد. کسب و کارهای برای اینکه بتوانند درصد فروش محصولات و خدمات خود را افزایش دهند، شروع به تبلیغات هدفمند کردند. نتیجه این تبلیغات به ساخت برند رسید. در واقع به زبان ساده، بدون برندسازی، نمی‌توانید به قله‌های موفقیت برسید. حتی اگر امروز از نظر شغلی در وضعیت خوبی قرار داشته باشید، در آینده معلوم نیست بتوانید در حوزه فعالیت خود رقابت کنید یا خیر.

برندسازی مجموعه‌ای فعالیت‌های هدفمند و گسترده است که در راستای معرفی یک فعالیت انجام می‌شود. در واقع این استراتژی به شما کمک می‌کند تا جایگاه خودتان را در میان کسب و کارهای مختلف به دست آورید. ساخت برند مهمترین و بهترین سرمایه گذاری است که می‌توانید برای رونق کار و فعالیت خودتان داشته باشید.

چرا برندسازی کنیم؟

قبل از هر چیز لازم است اهمیت برندینگ را بدانید. ممکن است بپرسید چرا باید هزینه، توان، وقت و انرژی خود را صرف برندسازی کنیم. چرا باید با سرمایه‌ای که می‌توانیم با آن محصولات و خدمات خود را گسترش دهیم، فرایند برندسازی را طی کنیم. این مسئله فرق بین آدم‌های موفق و ناموفق است. دو فروشگاه یا سوپر مارکت را تصور کنید. اولی همه سرمایه خود را صرف خرید محصولات می‌کند. اما دومی، بخشی از سرمایه خود را صرف تبلیغات و برندسازی می‌کند. نتیجه چه خواهد شد؟ فروشگاه اول، بیشتر از محله خودش فروش و جذب مشتری نخواهد داشت. اما فروشگاه دوم می‌تواند در سطح شهر و از محله‌های مختلف مشتری داشته باشد. او حتی می‌تواند شعبه‌های جدید افتتاح کند زیرا اعتبار این کار را دارد.

برندسازی یعنی تضمین آینده فعالیت. با برندسازی به مردم معرفی می‌شوید و همزمان با پیشرفت جامعه جلو می‌روید. طبق اصول کسب و کار و مارکتینگ در دنیای امروز، فعالیت‌هایی که برندسازی نداشته باشند، محکوم به پایان هستند. امروزه در هر کسب و کاری صدها رقیب وجود دارد. در واقع دیگر خبری از انحصار در یک کار نیست. در چنین فضایی اگر می‌خواهید رشد کنید و سهم خود را از سود بازار دریافت کنید، باید برند خودتان را بسازید و آن را گسترش دهید. البته برندسازی فواید ویژه زیادی دارد. اما همین نکته برای اثبات اهمیت آن کافی است.

اهداف و ویژگی‌ های برندسازی

امروزه برندینگ تبدیل به یک دانش و فعالیت تخصصی شده است و در دانشگاه‌های و موسسات مربوط به مارکتینگ، آموزش داده می‌شود. پس در واقع برندسازی یک حوزه کاملا تخصصی است. اما تمام این شاخ و برگ‌ها و فرایندها به چه دلیل است؟ ساخت برند دارای اهدافی مشخصی است. یعنی در واقع صاحبان مشاغل و فعالیت‌های مختلف، این فرایند را طی می‌کنند تا به مقاصد خاصی برسند. برخی از این مقاصد به شرح زیر است.

  • تقویت جایگاه شرکت، محصول یا فعالیت در اذهان عمومی
  • معنا بخشی به فعالیت
  • افزایش قدرت فروش
  • تقویت جایگاه اعتباری و ارزشی
  • شهرت عمومی
  • اعتبار بخشی به برند تجاری

مجموع همه این اهداف و مقاصد، به هدف اصلی یعنی سود بیشتر و بزرگ‌تر می‌رسد.

نقطه شروع؛ فرایند برندسازی چگونه است؟

برندینگ را چگونه آغاز کنیم؟ این سوال افراد زیادی است. اصلی‌ترین چالش در ساخت برند، شروع آن است. در این مسیر یک پرتگاه بزرگ به نام نا امیدی وجود دارد. به عنوان مثال تصور کنید قرار است شرکت تولید نوشابه خود را تبدیل به یک برند کنید و فعالیت خود را گسترش دهید. مهمترین محل شروع، تدوین استراتژی برند است. هر برندی باید داستان خودش را روایت کند. برای رسیدن به مقصد بای استراتژی داشته باشید و برنامه ریزی کنید. این یعنی یک کار حرفه‌ای. استراتژی برند یعنی بدانیم قرار است چه کار انجام دهید، چه مسیری را طی کنیم، تصمیمات لحظه‌ای و حساس بررسی شود. به زبانی ساده‌تر برای رسیدن به گنج باید نقشه آن را طراحی کنیم.

برخی از مراحل و فرایند‌های ساخت برند به صورت خلاصه:

  • تدوین و تنظیم استراتژی برند
  • طراحی لوگو و ساخت آرم
  • تعیین رنگ
  • نوشتن شعار یا پیام خاص
  • تبلیغات گسترده
  • ایجاد روابط عمومی
  • خلاقیت در معرفی
  • طراحی سایت و سئو سایت برای برند و فعالیت آن
  • بازاریابی مستقیم
  • فروش شخصی و ارتباط مستقیم
  • توجه به جزئیات مهم (بسته بندی و…)
  • توسعه و گسترش برند
  • خدمات مشتری

انواع برندینگ

همانطور که اشاره کردیم، تفاوتی ندارد در چه شغل و فعالیتی مشغول هستید، در هر کاری می‌توانید برند خودتان را بسازید و آن را گسترش دهید. البته طبیعی است که برندینگ با توجه به نوع فعالیت متفاوت است. یعنی مدل برندسازی برای یک فعالیت رستورانی با یک فعالیت دیجیتالی متفاوت است. به همین جهت لازم است انواع مدل‌های برندسازی را بدانید. تشخیص نحوه برندسازی و همچنین تعیین استراتژی آن، کار فردی است که تجربه کافی در این زمینه دارد و دانش برندسازی را به خوبی فرا گرفته است.

برخی از مدل‌های برندسازی به نحو اختصار به این شرح است:

  • برندسازی پرسونال (شخصی)
  • تولید برند فعالیتی
  • ساخت برند محصول
  • برندسازی دیجیتالی
  • برند شرکتی
  • برند مشارکتی (همکاری با برند دیگر)

لازمه های ساخت برند قوی؛ اصول برندسازی

برای اینکه بتوان یک برند قوی و حرفه‌ای ساخت یک سری نکات مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کنید. برندسازی یک فعالیت گسترده و دقیق است که گاهی اگر اشتباه انجام شود، نتیجه عکس خواهد داشت. برندسازی غلط می‌تواند یک فعالیت‌ را به مرز نابودی بکشاند. پس دقت داشته باشید این اصول و نکات را در اولویت خود قرار دهید.

  • تعیین مخاطب هدف

هر کسب و کاری یک مخاطب هدف دارد. مخاطبین تولید کننده اسباب بازی با مخاطبین شرکت ساخت ابزارآلات یکی نیست. این مسئله در برندینگ اهمیت ویژه‌ای دارد. شما باید فعالیت‌ خود را حول محور مخاطبین خود متمرکز کنید. انتخاب لوگو، رنگ، مکان تبلیغات و نحوه تبلیغ، باید با توجه به مخاطبین تنظیم شود.

  • توجه به تصویرسازی و فعالیت گرافیکی

اولین چیزی که باعث نقش بستن یک آرم و برند در ذهن مخاطبین می‌شود، تصویر آن است. تصویرسازی و ساخت نمایه‌های بصری، کار صد سال را در یک شب برای شما انجام می‌دهد. این دسته شامل مواردی مثل، لوگو، بنر، طراحی عکس و کارت پستال، ویدیو کلیپ، تبلیغات تلویزیونی، موشن گرافی، مستندسازی، شبکه‌های اجتماعی و… می‌شود. گاهی یک کلیپ 1 دقیقه‌ای می‌تواند باعث انفجار برند شما در سطح جامعه شود.

  • تبلیغات هدفمند

برخی از افراد تصور می‌کنند برندسازی همان تبلیغات است. در صورتی که تبلیغات تنها بخشی از فرایند برندسازی به حساب می‌آید. تبلیغات هم باید به صورت اصولی و دقیق انجام شود. به عنوان مثال باید به زمان شروع تبلیغات دقت داشته باشید. نه خیلی زود و نه خیلی دیر. همچنین باید محدوده تبلیغات را مشخص کنید. تبلیغات میدانی یا مجازی هر کدام باید در بخش‌هایی انجام شود که بیشترین مخاطب هدف را برای شما در پی داشته باشد. به عنوان مثال تبلیغ مکانیکی در یک سایت شیرینی فروشی کار مناسبی نیست. یکی از روش‌های تبلیغات حرفه‌ای و هدفمند، طراحی کمپین تبلیغاتی است که خود یک مبحث جدا و مفصل است.

  • حمله همه جانبه

برای اینکه ساخت برند شما به نتیجه برسد باید یک حمله همه جانبه داشته باشید. یعنی چه؟ یعنی اینکه در همه بخش‌های فعالیت و کارتان از برندتان استفاده کنید. استفاده از رنگ لوگو و آرم مخصوص، باعث می‌شود که در کنار ثبت برند، تبلیغات غیرمستقیم هم داشته باشید. در این زمینه به شرکت‌هایی مثل ایرانسل نگاه کنید که نماد ایرانسل و رنگ زرد را در هر مکانی استفاده می‌کند.

هزینه برندسازی چگونه است؟

قبل از آنکه بخواهیم از هزینه و قیمت برندینگ صحبت کنیم، لازم است یک نکته مهم را یادآور شویم. در ابتدا شاید شما هزینه‌ای را بایت فرایند برندسازی پرداخت کنید، اما این به این هزینه به چشم یک پول بی مصرف نگاه نکنید. بیل گیتس می‌گوید من اگر 10 دلار سرمایه داشتم، 9 دلار آن را خرج تبلیغات و معرفی می‌کردم. در صورتی که ساخت برند طبق اصول و روش‌های ماهرانه پیش برود، سودی که برای شما در پی خواهد داشت، بسیار بیشتر از هزینه‌هایی است که خرج آن کرده اید. توجه داشته باشید، برندسازی چیزی نیست که در یک مدت زمانی مشخص انجام و تمام شود. شما باید دائما برند خود را تقویت و در نشر آن تلاش کنید.

طبیعی است هر چقدر وسعت کار شما بزرگ‌تر باشد، باید هزینه و زمان بیشتری صرف برندسازی کنید. سطح کار و وسعت برند، مشخص می‌کند که چقدر قرار است هزینه کنید. گاهی از 1 میلیون تومان تا 100 میلیارد تومان هزینه برندسازی می‌شود.هرچقدر بکارید، بیشتر درو می‌کنید. مسئله مهم در ساخت برند، کیفیت و حرفه‌ای بودن آن است. به همین جهت لازم است از یک تیم متخصص و با تجربه کمک بگیرید تا همه چیز اصولی و دقیق پیش برود.

با استودیو هشت و چهار برندتان را به دنیا معرفی کنید

مشخص شد که مسئله برندینگ یک مبحث بسیار مهم و درعین حال تخصصی و پیچیده است. همین حالا که در حال خواندن این مطلب هستید، افراد زیادی در کسب و کار شما مشغول به انجام فرایند و طی کردن مسیر برندسازی هستند. پس اگر می‌خواهید به سرعت رشد کنید، زمانی برای آزمون و خطا ندارید. تیم استودیو هشت و چهار یک مجموعه تخصصی در زمینه ساخت و معرفی برند است. در این مجموعه کلیه فعالیت‌های مربوط به برند از صفر تا صد به صورت کاملا تخصصی و حرفه‌ای انجام می‌شود. هشت و چهار همچنین در زمینه مشاوره تخصصی کسب و کار نیز به صورت ویژه فعالیت می‌کند و می‌تواند مسیر پیشرفت و توسعه را جلوی پای شما قرار دهد.

ویژگی که هشت و چهار را از دیگران متمایز کرده است، داشتن تجربه در کنار تخصص و مهارت است. این ادعا را رزومه موفق و فعالیت‌های چند ساله‌ی این مجموعه اثبات می‌کند. هم اکنون می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه برندسازی و دریافت مشاوره رایگان با تیم پشتیبانی ارتباط برقرار کنید. هشت و چهار، بال پرواز شما تا دنیای موفق فردا.